טיפול בהתמכרות

בשנים האחרונות קיימת תופעה מדאיגה בארץ, זינוק של כ-35% במספר המכורים והמטופלים שדיווחו על פגיעה מינית או פיסית. על פי הממצאים, כ-32% מכלל המטופלים מכורים לאלכוהול, 32% מכורים לקנאביס,  כך שהם מתקשים לתפקד בחיי היום יום. ישנם 14% אשר מכורים לסמים כגון הרואין ומורפיום, 6% מכורים לקוקאין,  5% לסמי פיצוציות ו-2% לתרופות מרשם מסוגים שונים וממכרים. מלבד התמכרות לחומרים ממכרים, ישנם כאלה שמכורים למשחקי מחשב ורשת, לקניות ולהימורים. כל אלה על מנת להיגמל יצטרכו לעבור טיפול בהתמכרויות, כאשר הם חייבים להבין כי זה מה שהם רוצים והם מכירים בעובדה שהם מכורים.

יש לציין כי שניים מההתמכרויות הקשות הינם התמכרות לסמים והתמכרות לאלכוהול. בהתמכרויות מסוג זה, קיימת תלות פיזית ולכן תהליך הגמילה יחייב הפסקה מוחלטת של שימוש בחומרים ממכרים. יש לציין כי מי שעוסק בתחום של טיפול בהתמכרות מכיר בעובדה שהגמילה הפיזית אינה מספיקה ושי להמשיך גם בטיפול בפסיכותרפיה אישית או קבוצתית.

שלב ראשון בטיפול- גמילה מהתמכרות

בשלב הראשון של טיפול בהתמכרויות יש להתמקד בגמילה הפיזית ובתסמינים הנלווים אליה. למשל, אם מדובר היה בסוג של ריפוי עצמי להפרעה או מחלה ויש לקבל טיפול תרופתי מתאים באמצעות מרשם רפואי. יש לחזק את ההיבטים הנפשיים של המטופל, כמו למשל התמקדות באספקטים התוך אישיים, כגון חיזוק האגו, אחריות לניהול נכון של חיי המטופל,  הבנה לסיבת ההתמכרות. קיים טיפול נוסף של מצבי מעידה והימנעות מהם.

יש לפתח במטופל, תפוסי התמודדות חדשים, אשר יאפשרו לו להצליח בכל מיני משימות בחייו ללא סמים או אלכוהול. יש לשפר את מערכות היחסים הבינאישיות והתערבות במערכת המשפחתית, על מנת לאפשר להם להכיר בשינוי של המטופל ולשמר אותו.

במה תלוי הצלחתו של טיפול בהתמכרויות?

חוץ מהרצון של המטופל לעבור טיפול בהתמכרויות הצלחת הטיפול, תלויה לא מעט בניתוק קשרים עם אנשים שחברתם תיצור במטופל פיתוי למעידה נוספת. יש ליצור קשרים חדשים שיסייעו למטופל לשמר את השינוי שחל בו לאחר טיפול ממושך בהתמכרויות. השלב האחרון, הינו שיקום תעסוקתי, התמודדות מול חובות, תיקים פלילי ועוד, בכדי לאפשר למטופל, פתיחת דף חדש בחייו וליצור קרקע חזקה ויציבה להתמודדות תקינה בחיים בהמשך.