רכיבה טיפולית

ישנן דרכים שונות כיצד לטפל באנשים המתמודדים עם בעיות, שאין להן בהכרח טיפול רפואי קונבנציונלי. אנשים שחוו טראומות, אנשים שמתמודדים עם בעיות נפשיות או חברתיות שונות. אפשר להציע להם טיפול תרופתי, אך ייתכן וזה יזיק יותר מאשר יועיל. לכן דרך הטיפול הנכונה, היא לפעמים בעזרת אמצעים לא רפואיים.

דוגמא טובה לכך, היא רכיבה טיפולית על סוסים, כפי שאפשר למצוא היום במגוון רחב של חוות סוסים אשר מפוזרות בכל רחבי הארץ, ומיועדות הן לילדים, בני נוער וכן מבוגרים, אשר מתמודדים עם בעיות שונות.

מהי רכיבה טיפולית?

הרעיון של רכיבה מסוג זה, היא לייצר למטופל מקום נוח, יציב, מקום בו הוא מרגיש בטוח, דרכו הוא יכול להתמודד עם מה שהוא עובר וחווה, ולהרגיש סוג של קירבה, אחריות, כלפי גורם מסוים, חיצוני. כך הוא יכול להיפתח גם אל דברים אחרים.

ההנחה היא, שדרך האחריות שהוא מקבל על הסוס, הטיפול והרכיבה, הוא מפתח תכונות מסוימות שעוזרות לו להתמודד עם החוויה שהוא חווה, טראומה, זיכרון, חרדות וכל דבר אחר שהוא חווה ומשפיע עליו בשגרת היום.

מה עושים ברכיבה טיפולית?

רכיבה מסוג זה כוללת כמה שלבים. ראשית, המטופל צריך לטפל בעצמו בסוס עליו הוא רוכב. הטיפול כולל מזון, ניקיון ודברים אחרים, על פי הצורך ובהתאם למה שהוא לומד בחווה. כך הוא מפתח קשר אישי איתו וגם מפתח אחריות, דאגה ואמפתיה כלפיו.

שנית, הוא זוכה לרכב עליו, בין אם זה בחווה ובין אם זה מחוץ לחווה, במקומות שניתן. שלב זה עוזר לו להתגבר על פחדים וחששות, במובנים שונים גם עוזר לו לפתח יחסי אמון עם הסוס, מה שיכול לעזור לו בעתיד, גם מול בני אדם.

למי מתאימה רכיבה טיפולית

לא כל מי שחווה בעיה נפשית או אחרת, יכול בהכרח להיעזר בסוג כזה של טיפול. ישנם מטופלים שלא יכולים להיעזר ברכיבה להתמודדות עם הבעיה שלהם, בין אם זה בגלל שהיא מורכבת ובין אם זה בגלל שהם לא בגיל המתאים או במצב פיזי מתאים.

לכן, לפני שבוחרים להפנות מטופל אל רכיבה טיפולית, יש לוודא שהוא אכן עומד בתנאים ואכן הרכיבה יכולה לעזור לו. כמובן שזה תלוי בתוכנית הטיפולית שלו וכיצד אפשר לשלב בה את הרכיבה בצורה טבעית ונכונה.

כיצד עוזרת הרכיבה הטיפולית

בשביל להבין כיצד הרכיבה עוזרת, חשוב לדעת באיזה מצב מגיע המטופל אל החווה ומה הוא צריך. כך אפשר לעזור לו להתגבר על הקשיים השונים, כך אפשר לבנות עבורו תוכנית טיפול מתאימה, שהרכיבה היא חלק ממנה.
רכיבה טיפולית יכולה לעזור, מאחר והיא מספקת למטופל אפשרות להיחשף לעולם חדש, לבטא תכונות מסוימות ולייצר קשרי אמון וידידות עם הסוס. עם הזמן, החיבור ביניהם יהיה חזק, עד שהמטופל יצפה לרכיבה ולמפגש איתו.